Szecsuan, Kína harmadik legnépesebb tartománya erőteljesen érdeklődik a magyar agrártermékek és agrártechnológiák iránt. Ezt jelzi az a tény is, hogy idén Magyarország az EU üzleti technológiai együttműködési fórumának díszvendége, a 16. Nyugat-Kínai Nemzetközi Vásár magyar standján 23 magyar cég mutatkozott be.

A magyar pavilon megnyitóján Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közigazgatási államtitkára kiemelte, hogy a magyar mezőgazdasági és környezetvédelmi területen működő vállalatok és kutatóintézetek olyan innovativ technológiákat alkalmaznak, amelyek kínai partnereik számára is gyümölcsözőek.

Az államtitkár az európai uniós delegációt vezetve tárgyalt Tang Liang Zhi úrral, Chengdu város párttitkárával és Wang Minghuival, Szecsuán tartomány kormányzóhelyettesével, akik leginkább a magyar élelmiszeripari termékek és technológiák iránt érdeklődtek. A kiállítással egyidőben az üzleti események mellett kezdetét vette a Budapesti Őszi Fesztivál magyar kulturális hét is.

 

Gulyás Andrea a kétoldalú tárgyalásokon a magyar egészséges és biztonságos élelmiszerekről és arról adott tájékoztatást, hogy az Európai Unió országai közül hazánknak van a legtöbb termék kapcsán behozatali engedélye, ez is azt bizonyitja, hogy a kinai piacon is egyre többen értékelik a GMO-mentes, biztonságos termékeket. Az államtitkár kiemelte, hogy az FM a helyi gazdaságok minősítésén dolgozik, szélesítve a piacokon a helyi gazdasági szereplők lehetőségeit.

(FM Sajtóiroda)