A tartományi jogú város Kína egyik legdinamikusabban fejlődő része, a pekingi kormányzat Nyugat-Kína gazdasági, kereskedelmi és politikai központjaként, egyben növekedési motorjaként tekint rá. 2020-as 3,9%-os GDP-növekedési mutatója meghaladta az országos átlagot, külkereskedelmi összvolumene pedig elérte a 100 Mrd USD-t.

A város gazdaságában a mezőgazdaság ma már csak elhanyagolható arányban van jelen, azt az ipari és a szolgáltatószektor húzza, amelyekből kiemelkedik a laptop- és az autó- illetve motorgyártás. A magas hozzáadott-értékű laptopgyártásban a legnagyobb nemzetközi vállalatok vesznek részt, így Csungkingban befektetéssel rendelkezik a HP, a Foxconn, az Acer is. 2020-ban a laptopok / személyi számítógépek exportja tette ki a teljes külkereskedelmi kivitel kb. 41%-át. A helyi kormányzat arra törekszik, hogy az IT és az elektronikai iparág exportja néhány éven belül meghaladja majd az autóiparét.

Csungkingon belül 27 autóipari vállalat működik, a 27 vállalatból 11 gyártóvállalat, amelyek autót, mini autót, könnyű teherautót, nehéz teherautót stb. készítenek. A további 16 vállalat busz, kamion, daru, hidraulikus autó, golyóálló autó stb. összeszerelésével foglalkozik. 2020-ban kevesebb mint 1,4 millió autót gyártottak, amely a korábbi évekhez képest, összhangban az autóipar globális válságával, csökkenést mutat. A főbb autóipari vállalatok a Chang’An autógyár, a Chang’An Ford, a Chang’An Suzuki, Qingling Motors, Hongyan Auto, Saic-Iveco, Hongyan Commerce Vehicle, Lifan Auto, Yuan Auto, Tiema stb. A városban, illetve körülötte több mint 400 autóalkatrész-gyártó vállalat is működik.

A 2020-ra elfogadott fejlesztési stratégia a növekedés fenntartása érdekében a Big Data, a mesterséges intelligencia, a vezető nélküli járművek, az 5G-es hálózat és az intelligens hardver területeinek fejlesztésére fókuszál.

Csungking Kína fontos vas- és acélgyártó bázisa is, illetve egyike az ország három kiemelt alumínium előállítójának. A Chongqing Iron and Steel Co. és a Southwest Aluminium jelentik a húzóerőt az ágazaton belül. A város jelentős ásványkincs tartalékokkal rendelkezik. A felmérések szerint számottevő a szén és a gázkészlet. Nagy mennyiségben áll rendelkezésre negyvenféle ásványi anyag, köztük mangán és stroncium. Az ugyancsak húzóágazatnak számító vegyiparban újabb fejlesztések várhatóak, miután itt építik meg a China Petroleum 10 millió tonna kapacitású kőolajfinomítóját, amely a még építés alatt álló Kína-Burma kőolajvezetéken át érkező olaj feldolgozását teszi majd lehetővé.

A tartomány jogú város a központi kormányzat által „Healthy China 2030” néven elfogadott új egészségstratégia mentén a termálvízbázisára épülő, a termálvíz minél sokrétűbb felhasználását kiaknázó szolgáltatási rendszer és az ezt megalapozó infrastrukturális fejlesztéseket a városfejlesztés stratégiai területeként jelölte meg, egyben a turizmus- ezen belül is a gyógyturizmus fejlesztésre kiemelt ágazatként tekint. Csungking ez utóbbi, illetve ehhez kapcsolódóan egészséggondozás és sport, illetve  fenntartható város- és iparfejlesztés területeken várja kiemelten a magyar kompetenciákat.