A Harmadik Nyugat-kínai Budapesti Tavasz kulturális fesztivál részeként, folytatva programsorozatunkat, a Cifra Műhely kulturális közösség mutatta be a magyar népi kultúrát május 23.-26. között a „Cifra Napok Csungkingban” elnevezéssel. A Cifra egyesület 2009-es évben alakult, egy civil kezdeményezésnek köszönhetően. Kiállítások, népzenei koncertek, táncházak szervezése mellett rendszeres résztvevői a nagyobb művészeti fesztiváloknak. Az előadásokhoz a zenét a Fajkusz Banda szolgáltatta.

Május 23-án a Cifra Műhely a Szecsuan Idegennyelvi Egyetem (SISU) szabadtéri színpadán tartott előadást, ahol kiemelt vendégként az iskola vezetősége, valamint a magyar szakos diákok vettek részt. A félórás műsor után a diákok Táncház foglalkozáson sajátíthatták el az alaplépéseket, ami elsöprő sikert aratott, körülbelül 150 diák csatlakozott a táncosokhoz.

 

Május 24-én a Southwest University-n a Cifra Műhely és Fajkusz Banda kulturális csere kereteiben a táncszakos hallgatókkal találkozott, akikkel az előadás után szintén Táncház keretein belül együtt táncoltak.

 

Május 25-én a Cifra Napok Csungkingban a 21th Chongqing China Global Investment and Outsourcing Fair-en folytatódott, ahol a zenészek a megnyitó előtt a magyar pavilonban zenével szórakoztatták a látogatókat, majd a megnyitó ünnepség után táncelőadás formájában népszerűsítettek a magyar népi kultúrát. A kiállításon az egyik legjelentősebb méretű és kiemelt helyen található országstanddal vettünk részt, amelyet meglátogatott a város legfelsőbb szintű vezetése, beleértve Tang Liangzhi polgármestert. A pavilonban a Gajdán Zsuzsa Csungkingban készült festményei közül is pár darab kiállításra került. A nemzeti pavilonban lehetőség nyílt a látogatók számára magyar borok és magyar technológiával készült pálinka készítmények megkóstolására, illetve magyarországi elsősorban mezőgazdasági és agrártermékek megismerésére

A rendezvény rendkívül nagy sajtóvisszhangot kapott, számos elismerő cikk íródott a kereskedelmi vásárról és ezekben kiemelten foglalkoztak a táncosokkal és ország megjelenéssel az újságírók. A főkonzul interjúban is bemutatta a magyar kulturális termékeket, amely interjút egyedülálló módon országos csatornák is levetítettek.

 

Május 26-án a csungkingi Európa Napon Magyarország Főkonzulátusa Csungking egyedüli országként rendezhetett be saját kiállítóteret, ahol az érdeklődők megtekinthették Havasmezői Tünde fotográfus kiállítását - amely saját szemszögéből mutatja be a tájat és a közösségi életet Kalotaszegen-, valamint megismerkedhettek a magyar történelem kiválóságaival a Híres magyarok kiállítás kereti között. Az ünnepségen a beszédek után a táncosok kiemelt helyet kaptak a műsorban és más előadókhoz képest kétszeres hosszúságban adhattak elő. Az előadás a közönség körében elsöprő sikert aratott és a média megjelenésekben – elsősorban a képi anyagokban – kiemelten foglalkoztak a magyar táncműsorral. A rendezvény egyben a Harmadik Nyugat-kínai Budapesti Tavasz kulturális fesztivál záróeseményként is szolgált.