Az Omikron-variáns által okozott országos járványügyi helyzettel összhangban a délnyugat-kínai régióban is egyre több helyen alakulnak ki fertőzési gócpontok. Jelen pillanatban Guangxi és Sichuan tartományok érintettsége kiugró, de egyéb helyeken, beleértve Csungkingot is, azonosításra kerültek kisebb-nagyobb fertőzési csoportok. Délnyugat-Kínában jelen pillanatban kb. 600 kockázati terület található.

A hatóságok a mostani felfutási időszakban a korábbi időszakokhoz képest racionálisabb, a valós helyzethez jobban idomuló intézkedéseket vezettek be, utazási korlátozásokat vagy nagyobb területet érintő lezárásokat ritkán alkalmaznak. Mindazonáltal a köz- és kereskedelmi szolgáltatók (pl.: múzeumok, irodaházak, szállodák, éttermek, bevásárlóközpontok stb.) a legtöbb helyen maszkviseléshez és az ún. Health Code (健康码) vagy Travel History Code (行程码) felmutatásához kötik a belépést, esetenként megtagadják, ha kockázati régióba történt utazás az elmúlt 14 napban.

Csungking és Chengdu nemzetközi légi összeköttetése a tengerparti területek városaihoz mérten is rendkívül alacsony, jelenleg gyakorlatilag nincs Délnyugat-Kínát Európával összekötő megbízható légijárat.