A COVID-19 világjárvány elleni küzdelemre hivatkozva 2020. március 28-tól külföldi állampolgár főszabályként nem léphet be a Kínai Népköztársaság területére. Fenti rendelkezés - vízumkötelezettség esetén - vonatkozik az érvényes vízummal és tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre is, illetve felfüggesztésre kerültek a reptereken intézhető 24/72/144 órás vízummentes belépést lehetővé tevő tranzitálási engedélyek is. A továbbiakban a reptéri tranzitálás sem lehetséges a Kínai Népköztársaság nemzetközi repülőterein. A rendelkezés meghatározatlan ideig, annak visszavonásáig érvényes.

2020. szeptember 28-tól azon külföldi állampolgárok, akik munkavállalási, személyes okokból, vagy családegyesítés céljából kiállított érvényes kínai tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, újabb vízumkérelem nélkül léphetnek be Kínába, érvényes engedélyük birtokában. Amennyiben a külföldi állampolgárok birtokában lévő fenti három kategóriájú tartózkodási engedély érvényessége 2020. március 28-án 00:00 órát követően lejárt, a jogosultak ugyanazon, a tartózkodási engedély kiállításának jogalapjával megegyező célból vízumkérelmet nyújthatnak be a lejárt tartózkodási engedély és a kérelmet alátámasztó releváns támogató dokumentumok bemutatásával a Kínai Népköztársaság külképviseletein.

2020. november 6-tól a beutazás feltétele a repülőgépre történő beszállást megelőző 48 órán belül elvégzett és negatív eredményt produkáló PCR teszt és IgM antitest vérvizsgálatilletve az elvégzett vizsgálatok helye szerinti kínai külképviselet által kiállított igazolás beszerzése. Tranzitálás esetén a tranzitországban is el kell végezni a vizsgálatokat majd az érintett kínai külképviselet által kiállított igazolást szintén be kell szerezni. 

A rendelkezéssel kapcsolatos részletszabályok, illetve általában minden, a Kínai Népköztársaság területére történő aktuális belépési szabályozással kapcsolatban a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének honlapján található információk az irányadóak!

A belépést követően kötelező a főszabály szerinti 14+7+7 napos karantén, amely 14 nap központi karanténból, 7 nap otthoni karanténból (vagy annak hiányában újabb 7 nap központi karanténból), illetve 7 nap karantén utáni megfigyelésből áll. Fentiek az orvosi vizsgálatok eredményétől függően akár kórházi kezelés időtartalmával is kiegészülhetnek. A karanténidőszak és az esetleges kórházi kezelés költségét az érintettnek magának kell fizetnie.

Fentiekkel párhuzamosan a Kínai Népköztársaság légiforgalmi korlátozásokat is bevezetett, Kína és bármely külföldi ország között közlekedő kínai és külföldi légijáratok száma jelentősen le lett redukálva.  

Kérjük, hogy amennyiben halaszthatatlan utazást terveznek, azt a fentiek figyelembevétele mellett szervezzék. Folyamatosan frissülő bővebb tájékoztatásért keressék fel a Konzuli Szolgálat utazással kapcsolatos friss információkat tartalmazó oldalát.